ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Ratnik s dušom 2



Ne znaju oni, da , ne znaju ratniče, od kuda dolazi ta tvoja mirnoća kojom mačeve neprijatelja pretvaraš u otupljene oštrice bez opasnosti. Kupio si ju, platio razočarenjem, iskovao je u kovačnicama izdaje. Tisuću puta stajao sam pod kišama boli, lutao stazama bez putokaza uvijek u potrazi za samim sobom. Nisu razumjeli, nisu vidjeli da se do pobjede dolazi jedino porazom. Izgubio si sve i pronašao sebe, onog kojeg si odavno zametnuo negdje na tuđim bojištima. Bježe, oni bježe od svoje vlastite samoće, ne znajući da im jedino ona može donijeti ono za čim čeznu i što bezuspješno traže kroz lažnu naklonost drugih. Mir. A ti si ga pronašao, negdje na kraju svih lutanja, negdje na kraju svih potraga, kada si odustao i vratio se unutra. I pobijedio. Svaki promašaj bio je putokaz, svaki pogrešni korak smjernica koja te vodila natrag k samome sebi. 
Sada, u tvojim očima punim mudrosti pronalaze jedino svoj vlastiti odraz zagrljen dubinom spoznaje. Spoznaje o tome da ne postoji ništa drugo osim refleksije. Negdje, duboku na rubu obzorja duše, svjesni su činjenice da u biti i oni u svim drugim očima traže svoje. I ne pronalaze ih, jer ih i ne mogu pronaći ako ne pogledaju natrag, unutra. Jedino refleksiju. 
Traže odgovore, traže puteve, pitaju te za pravi smjer, pokušavaju tvojim riječima ispuniti prazinu. Ti im govoriš da je praznina nastala zato što je nisu ispunili sobom, zato što se nisu vratili tamo odakle su i krenuli. Ne čuju te, ne žele vjerovati da je sve tako jednostavno, boje se svoga vlastitog ja. Jedino je Ja mir, jedino je Ja dubina, jedino je Ja svjetlost. Neprolazan, vječan i savršen, stvoren da bude, stvoren za spoznaju. I stvoren za pobjedu. Jer porazi ne postoje. Samo tragovi koji vode natrag. 
Natrag unutra.

Autor: Darko Balaš

Nema komentara:

Objavi komentar